THIERRY PONCELET - THIS IS IT (21 november t.e.m. 27 december 2015)

David Copperfield, Johnny Hallyday, de Iraanse keizerin Farah Pahlavi: ze zijn allemaal fan van hem. De Belgische schilder Thierry Poncelet (69) is een grote naam in adellijke kringen en in de internationale societywereld. Hij werd bekend dankzij zijn schilderijen Aristochiens, zeg maar aristocratische honden (of ‘chiens’ in het Frans). Nog één keer, voor de allerlaatste keer, stelt hij tentoon. "Thierry Poncelet - This Is It" is vanaf 21 november te bezoeken in de WM Gallery in Antwerpen.

This is it.

Zijn het mensen of honden? De schilderijen van Thierry Poncelet zijn zo levensecht dat het onderscheid moeilijk te maken is. Onze landgenoot zoekt achttiende- en negentiende-eeuwse portretschilderijen op veilingen, antiekwinkels en publieke verkopen en gaat daarmee aan de slag. Hij verwijdert minutieus het menselijk gezicht en vervangt dat door een hondenkop. "Mijn hondenportretten combineren mijn favoriete twee zaken in de wereld: antieke schilderijen die ik verzamel, en honden", zegt de kunstenaar daar zelf over.

Thierry Poncelet trok zich in 2013 in de anonimiteit terug. Hij is altijd blijven schilderen in zijn appartement in Monaco, maar hij had niet meer de intentie ooit nog te exposeren. Dat was buiten de Antwerpse galeriehouder Patrick Declerck gerekend. "Ik ben een jaar geleden speciaal naar Monaco getrokken, om Poncelet mee te delen dat hij nog één keer, voor de allerlaatste keer, zijn werk zou moeten exposeren. Hij keek me verbaasd aan en zei me dat hij noch een BTW-nummer, noch een handelsregisternummer had. Ik heb hem daar lachend op geantwoord dat hij dan nog veel werk voor de boeg had. Een week later kreeg ik telefoon van zijn partner dat Poncelet weer volop was beginnen te schilderen." De missie was geslaagd.

Het resultaat daarvan is vanaf 21 november in de WM Gallery by Patrick Declerck te zien: 26 nooit eerder vertoonde schilderijen. Een deel daarvan heeft Poncelet het voorbije jaar gemaakt met het oog op deze bijzondere tentoonstelling. De andere schilderijen heeft hij tijdens zijn sabbatperiode gemaakt, zonder de bedoeling ze ooit nog aan het grote publiek te tonen. De expositie kreeg de toepasselijke titel: Thierry Poncelet - This Is It. Dit is het. De allerlaatste keer, na een lange carrière. Daarin heeft de kunstenaar zijn werken wereldwijd geëxposeerd, van Parijs tot Milaan en van New York tot Miami. "Ik vind het een bijzondere eer dat hij voor zijn allerlaatste tentoonstelling WM Gallery in Antwerpen heeft gekozen", vertelt Patrick Declerck.

Wie is Thierry Poncelet?

De 69-jarige Thierry Poncelet (Brussel, °1946) groeide op in Marche-en-Famenne (Luxemburg). Als kind werd hij door zijn grootmoeder, een bekende portretschilderes, aangemoedigd het penseel ter hand te nemen. Hij verfijnde zijn techniek met een opleiding aan Saint-Luc in Doornik.

Na zijn studies werkte Poncelet enkele jaren in dienst van een schilder. En toen gebeurde iets bijzonders. Op een dag werkte hij aan een aristocratisch portret van een Lady. Hij was zo beu gekeken op het lelijke en weinig expressieve hoofd van de vrouw, dat hij besliste haar gezicht te vervangen door de kop van een hond. In plaats van woedend was de klant juist laaiend enthousiast over het totaal onverwachte eindresultaat. Zo enthousiast zelfs, dat hij meer gelijkaardige schilderijen bestelde. Poncelet had zijn handelsmerk gevonden: de Aristochien.

Veel schilders hebben geprobeerd Thierry Poncelet te evenaren, maar hij is zonder meer de grootmeester. Het vergt uitzonderlijk technische vaardigheden en kennis om zo'n restauratie uit te voeren. Niet in het minst omdat hij exact dezelfde kleuren verf moet vinden. Het mooiste bewijs van het talent van Poncelet is dat veel mensen denken dat Poncelet het volledige schilderij heeft gemaakt en dat ze niet eens door hebben dat alleen het hoofd is veranderd.

Thierry Poncelet heeft veel fans met blauw bloed, onder wie de Luxemburgse groothertogin Josephine Charlotte zaliger, de Iraanse keizerin Farah Pahlavi, bariton/operazanger José baron van Dam en baron Toots Thielemans. Prins Laurent liet op zijn huwelijkslijst – hij trouwde in 2003 met Claire Coombs – een dienblad met een schilderij van Poncelet opnemen. En de wereldberoemde magiër David Copperfield is een goede vriend. Tot zijn liefhebbers behoren voorts zanger Johnny Hallyday en cartoonist Philippe Geluck (bekend van de stripreeks De Kat).