Pieter Vanden Daele werd geboren in Oudenaarde, een kleine Vlaamse stad, gelegen aan de oevers van de Schelde. Hij leeft en werkt er nog steeds. Zijn vrienden waren enthousiaste vissers en al sinds zijn jeugd was Pieter Vanden Daele gefascineerd door de onderwaterwereld en haar wonderlijke fauna.

Parallel aan deze fascinatie, en met een aangeboren gevoel van terughoudendheid en discretie, heeft hij zich gedurende vele jaren tot beeldhouwer gevormd, zich alle gietkunsten eigen gemaakt: van gieten naar polijsten tot patineren. In 2003 werden zijn passies verenigd toen hij begon met het creëren van bronzen sculpturen van diverse vissen, meestal karpers.

Hij maakt het originele model uit organische materialen als bladeren, hout, leer en vele andere dingen. Dit resulteert in de ruige maar gedetailleerde oppervlakte van zijn stukken, daarmee de werkelijke vissenhuid prachtig benaderend. De weergave is prachtig. Hij geeft aan zijn vissen een sympathieke naam (Brutus, Edmond, Titus, Richard, Victoria, Baldwin, …). De vissen van Pieter Vanden Daele leven, voor eeuwig gevangen in brons. Ze lijken wel gefotografeerd, springend in het water of zinkend in de diepte.

Zijn werken worden regelmatig getoond in de Belgische en internationale galeries in Parijs, Brussel, Londen, Amsterdam, Den Haag, New York en Toronto.